Küresel salgın sebebiyle online olarak 7-8-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresinde, Genel Başkanımız Levent Uslu’nun da katılım sağladığı aktör oturumu gerçekleştirildi. ‘Yerel Yönetimlerin Kentsel Yaşam Kalitesine Etkisi’ başlıklı bir sunum gerçekleştiren Genel Başkanımız Levent Uslu’nun katılım sağladığı oturumu Prof. Dr. Hasan Bozgeyikli modere ederken, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Arslan, Esenler Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Üyesi, Esenler Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu çeşitli başlıklarda sunumlarını gerçekleştirdi.
33 farklı oturumda 375 farklı uluslararası katılımcının ‘Kentleşme ve Yaşam Kalitesi’ni ele alacağı Uluslararası Kent Araştırması Kongresi’nin 5’incisine bugüne kadar düzenlenen diğer kongrelerde olduğu gibi Bem-Bir-Sen olarak katılmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Genel Başkanımız Levent Uslu, yerel yönetimlerin kentsel yaşam kalitesine etkisini artıracak unsurun şehirlerimizde artırılması hedeflenen yaşam kalitesini sağlayacak olan yerel yönetimler çalışanlarının standartlarını, çalışma koşullarını ve beklentiler doğrultusunda donanımlarını artırmakla olacağının altını çizdi.
Fatih Sultan Mehmet Han’ın ‘Hüner bir şehri bünyad eylemektir, reaya kalbin abad eylemektir” beytine atıf yaparak, modernleşen dünyada, değişen şehirlerin imarında, o şehirde yaşayan insanların manevi değerlerini de önceleyen, şehrin imarının yanı sıra o şehirde yaşayanların kalbini âbâd etmenin, kazanmanın önemine dikkat çeken Genel Başkanımız Uslu, “Bazen görüyoruz ki şehirlerimizde fiziksel ihtiyaçlar bakımından en üst düzeyde yaşayanlar o imkânları bırakarak köylere veya kırsal alanlara hatta çok zorlu bölgelere yerleşiyor ve yaşam standartlarının ve kalitesinin daha da artığını söyleyebiliyor. Bu noktada hepimizin kalite algısını sorgulamamız lazım, artık toplumumuzun kalite algısı farklılaştı. Diğer taraftan şehirlerimiz aynılaşmaya başladı. Her şehirde aynı tip binalar aynı tip şehirlerşme. Halbuki her şehrin demografik yapısı da coğrafi yapısı da kültürü de farklı. Bu farklılıklara göre o şehre özel şehirleşme çok doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu aynılaşmadan uzaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu çerçeveden değerlendirildiğinden “kentsel dönüşüm” bilincinin ve çalışmasının da yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Genel Başkanımız Levent Uslu sözlerine şöyle devam etti; “Şehir yönetimi üzerinde bazen dolaylı bazen doğrudan sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kalkınma ajansları gibi örgütlerden etkili olabiliyor. Bu sivil yapılar kamuoyu oluşturarak şehir yönetiminin plan ve politikalarını etkileyebiliyor. Yine bu açıdan bakıldığında sendikalar, üyelerinin özlük ve sosyal haklarının alınması mücadelesinin yanında yaşadıkları bölgenin, şehrin hatta ülkenin genelini ilgilendiren konularda yönetimi etkilemeye yönelik faaliyetlerde bulunuyorlar. İşte Bem-Bir-Sen de bu bakış açısıyla faaliyetlerine yön vermektedir. Bu noktada Bem-Bir-Sen olarak bizler Üyemiz olan yerel yönetim çalışanlarımızın özlük ve sosyal haklarını arttırmak için her türlü faaliyeti göstererek hem kendi yaşam kalitelerini arttırmalarını, hem de hizmet üretirken geçim derdine düşmeden, daha temiz bir zihin ile hizmet ürettikleri alanlarda kaliteli işler yapmalarına destek oluyoruz.”
Bu noktada Bem-Bir-Sen’in akademik açsıdan medeniyet ve kültür alanında yapılabilecek çalışmalara önem verdiğini ve desteklediğini de ifade eden Genel Başkanımız Uslu, Şehir ve Medeniyet Dergimiz’den de bahsederek, “Bu vesileyle hakemli bir dergi olan Şehir ve Medeniyet Dergimizi çıkararak şehrin sanatına, kültürüne, sosyolojisine, mimarisine günümüzün diliyle yeniden yorumlayan nitelikli çalışmaların toplandığı bir mecra olması istedik. Hakemli ve akademik bir dergi olan ‘Şehir ve Medeniyet’ dergimizle şehrin yaşam kalitesinin artırılması noktasında akademik bir katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Hava kalitesinden, şehirlerimizde çeşmelerden akan suların sorunlarından şuanda geldiğimiz noktada tüm Türkiye’de bir standart sağlandığına dikkat çeken Genel Başkanımız Uslu, gelinen noktada şehirlerde fiziksel ihtiyaçların gün geçtikçe daha geri planda tutularak yerel yönetimler eliyle yapılan sosyal faaliyetlerin şehirlerin hayat kalitesini daha da artırdığına dikkat çekti. Bem-Bir-Sen olarak şehirlerimizde hayatı idame noktasından, sosyal yardımlar noktasına kadar birçok faaliyet yürüttüğümüzü de ifade eden Uslu, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere, oturumlara katılarak katkı sunan tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.